каддър: bgonair.bg 20 години минават от деня на взимане на решението

...
каддър: bgonair.bg 20 години минават от деня на взимане на решението
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Предстои брутална инфлация, най-добре да спрем износа на ток

каддър: bgonair.bg 

" 20 години минават от деня на взимане на решението за построяването на АЕЦ до стартирането ѝ в употреба ", съобщи енергийният специалист. 

" Само за ден на международните пазари видяхме скок от 20%. Това ще продължи, тъй като няма от кое място Европа да си набира енергоизточници, които да заменят Русия. Цялата продукция на Европейски Съюз е енергосъставляваща - зърно, месо... Предстои брутална инфлация ", съобщи енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той напомни, че повече от 45% от природния газ в Европа идва от Русия. Експертът разяснява хипотезите, че тези доставки ще бъдат сменени с американски и катарски полутечен газ или газ от Австралия. 

" Съединени американски щати създават 914 милиарда кубични метра газ, потреблението им е 950 милиарда Със личния си запас те не могат да покрия дори своето ползване. Затова купуват от Катар и Австралия на по-евтини цени, а на нас, европейците, ни продават на по-високи цени. Това, че Катар може да ни продава природен газ, е неуместно. В Катар 2021 година са създадени 150 милиарда кубични метра. Това не покрива и половината от доставките на Русия. А и над 50% от катарския газ отива за Далечния Изток. Без съветски газ Европа не може ", безапелационен беше Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

T

ой отхвърли разновидността за доставки от Азербайджан.

" Не може да се изнася повече от 30 милиарда кубични метра газ - това едвам ще покрие потребностите на Турция, малко на Гърция и България ", уточни събеседникът.

Той предвижда и усложнение при разплащането в рубли на бъдещи доставки от Русия. Такова условие влезе в действие откакто Путин разгласи черния лист с недружелюбни страни, измежду които е и България.

" На нас занапред ни предстоят диалози за доставки на газ, който би трябвало да разплащаме с рубли. Не е ясно от кое място ще ги намерим. Руската стопанска система също  ще изпита доста тежки времена ", предвижда енергийният специалист. 

Според него българският " Лукойл " не зависи напълно от съветския нефт.

:

Не е наложително да работи единствено с съветски нефт, идвали са танкери от Алжир, Венецуела. Не е толкоз трагична обстановката, не сме напълно подвластни от съветския нефт от тази позиция ", сподели Куюмджиев. 

И посочи, че към 40% от производството на " Лукойл " е отивало в Съединени американски щати. Енергийният специалист уточни, че сега над 80% от въглищните централи в Европа работят на цялостна мощ.

 

" Това важи и за нашите " Марици ". В Европа няма задоволително електричество. България може да спре износа на ток, Законът за енергетиката разреша в рискови обстановки това да се случи. Това може да се случи в този момент, само че в кратковременен проект ", изясни Куюмджиев. 

И дефинира като неуместна концепцията да се строи АЕЦ у нас с гръцки пари. И да бъде подготвена до 2026 г. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР